Фестивал Еко Шампиони във Враца

Фестивал Еко Шампиони във Враца

ППМГ „Акад. Иван Ценов“ стана сцена на фестивал на науката. Инициативата е част от STEM седмицата в гимназията, която се организира с финансовата подкрепа на Програма Еразъм на ЕК. Гости на проявата бяха учители и ученици оу Училище „Зинка Голеску“ в Питещи, Румъния.

Фестивалът се организира от г-жа Пепа Павлова, учител по физика, и г-жа Калина Николова, учител по английски език, и е част от проект „Еко Шампиони“ на Програма Фонд Активни граждани България в партньорство с Фондация „Сай Хай“, Фондация ХАЛО, Сдружение Враца Софтуер Общество и Forandre verden (Change The World). Форумът е посветен на екологичните аспекти на нашето съвремие. При откриването участниците и гостите бяха поздравени от директора на гимназията г-жа Татяна Василева и г-жа Ани Георгиева, експерт по природни науки в РУО – Враца.

Във форума се включиха три отбора, които представиха своите проучвания и разработки на тема Екология: отбор „Шумово замърсяване“ с ръководител г-жа Пепа Павлова, „Топли проблеми“ с ръководител г-жа Кристина Йорданова, председател на фондация „Хало“, и „Чиста вода“ с ръководител г-жа Калина Николова.

Всеки от екипите представи проблемите, свързани с различните видове замърсяване, пред които сме изправени ежедневно и влиянието, което оказват върху човека. Разработките бяха оценявани от четиричленно жури, в което наред с директора и представителя на РУО-Враца взеха участие и г-н Георги Антонов, координатор на ПЗЦ“Натура“ и г-жа Аида Греку, ръководител на румънската делегация. Всички гости имаха възможност да разгледат щандовете на участниците и да се запознаят с техните проучвания и продукти, да почерпят практични съвети. По регламент жури и публика гласуваха, за да определят отбора, който ще представи ППМГ на национално ниво. С много малка разлика в крайното класиране на първо място се нареди отбор „Шумово замърсяване“. Само половин точка по-малко събра отбор „Топли проблеми „, а с две точки след тях са „Чиста вода“. Всички участници в научния фестивал получиха грамоти „Еко Шампиони“.

В рамките на научния фестивал своята автоматична поливна система представиха и ученици от 11 клас. Тя е разработена в рамките на друг проект, но също предизвика голям интерес сред присъстващите на форума.

Translate »
%d bloggers like this: