Научен фестивал “Младите – за Земята!”

Научен фестивал “Младите – за Земята!”

На 19 юни 2022 г. от 11:00 до 16:00 ч. в Биологическия факултет към Софийски университет “Св. Климент Охридски” ще се проведе фестивалът “Младите – за Земята!”. Две организации обединиха сили: Сдружение “Образование без раници” с инициативата “Стани застъпник за Земята с Кан Академия!” и Фондация “Сай Хай” с инициативата “Еко шампиони”. Целта е да се повиши информираността и ангажираността на ученици и млади хора в България по теми за опазването на биоразнообразието, предотвратяване на екологични проблеми и адаптиране към климатичните промени. Входът е свободен. Всеки любител на екологията, учител, родител, ученик е добре дошъл.

От 11:00 до 12:30 ч. 15 ученически отбора от София, Хасково и Враца ще покажат решенията си за справяне с местни екологични проблеми в изпълнение на проект “Еко Шампиони”. Научните разработки на учениците включват системи за пречистване на питейната вода от уран или микропластмаса, иновативни методи за рециклиране на дрехи и пластмаса, решения на проблеми като светлинно замърсяване, незаконните сметища, бездомните животни. Учениците са предвидили и увлекателни демонстрации,игри и подаръци за публиката. Посетителите ще могат да гласуват за избор на отбор – победител. Работата на учениците ще бъде оценявана и от експертно жури, както и от  представители на норвежката организация “Change the world”, един от партньорите в инициативата “Еко шампиони”. 

От 13:20 до 15:45 “Образование без раници” ще даде възможност на участниците и посетителите да се запознаят на живо с част от експертите, включили се в лайв интервютата от информационната кампания “Стани застъпник за Земята с Кан Академия!”. Представители на “Грийнпийс България”, “Българска Фондация Биоразнообразие”, “Хармоника”, преподаватели по биология и други експерти ще посрещат участници и посетители в залите на Биологическия факултет, ще им разкажат за своята професия и ще отговарят на въпросите им. Целта ни е да вдъхновим, мотивираме и информираме участниците за възможно професионално развитие в сферата на биологията и екологията. Разгледайте цялата програма тук.

Фондация “Сай Хай” е създадена през 2019 г. и е извънкласно занимание, което залага на проблемно-базираното учене и има за цел да допълни учебните уроци по науки, математика, информатика и технологии с практически занимания, които водят до усвояване и прилагане на научния подход. Проект „Еко Шампиони“ се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 94 601 €, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП чрез Фонд Активни граждани – www.activecitizensfund.bg. Основната цел на проект „Еко Шампиони“ е повишаване на ангажираността на гражданите с опазване на околната среда и климатичните промени чрез осъществяване на образователни дейности. Проектът се изпълнява от Фондация „Сай Хай“, гр. София в партньорство с Фондация ХАЛО 2019, гр. Хасково, Сдружение Враца Софтуер Общество, гр. Враца и Forandre verden (Change The World), Норвегия.

Сдружение “Образование без раници” от 2015 г. е една от водещите граждански експертни организации в сферата дигитализация на образованието. Сдружението консултира МОН, училища и отделни учители, като основният ни проект е преводът, популяризирането и прилагането в България на най-мащабния и безплатен онлайн портал за образование в света, Кан Академия (Khan Academy). Проект “Стани застъпник за Земята с Кан Академия!” се организира от “Образование без раници” с финансова подкрепа по проект “Game over? Do not let climate change end the game”, изпълняван в България от Българска фондация Биоразнообразие с подкрепата на програма DEAR (Development Education Awareness Raising) към Европейската комисия. Основен спонсор на сдружението до 2023 г. е фондация “Америка за България”. еМАГ България е основният спонсор на наградите в на трите Национални състезания с Кан Академия по математика, информатика и екология и биология.

За допълнителна информация:

Александра Костова 

Комуникации и дигитален маркетинг, Сдружение „Образование без раници“

Тел. 0897031314 

Имейл: a.kostova@obr.education

Ренета Богданова

Изпълнителен директор, Фондация “Сай Хай”

Тел. 0889766788

Имейл: r.bogdanova@sci-high.org 

Кристина Йорданова

Координатор на проект “ Еко Шампиони“, Фондация ХАЛО 2019

Тел. 0898412180

Имейл: halongobg@gmail.com

Translate »
%d bloggers like this: