Отбор Уран-Хасково

Отбор Уран-Хасково

Селин Местан, Селин Джафер, Мелиса Назиф и Мелек Тасим са Еко Шампионите от Хасково, които избраха да работят по проблема с наличието на уран в питейната вода в града. Този проблем от години тревожи жителите на Хасково. И въпреки, че през последните години институциите ни уверяват, че питейната вода в града е годна за пиене, а концентрацията на уран в нея е в рамките на нормата, отбор „Уран“ реши да провери дали това е така.

Първата им задача бе да проверят откъде идва урана в питейната вода и какво е въздействието му върху хората. Подкрепа в тази нелека задача момичетата получиха от техния ментор – Надежда Ангелова.

Отборът решава да изпрати проби вода взети от чешмите в училище до сертифицирана лаборатория. Оказва се, че количеството на уран във водата е три пъти над нормата. Това провокира момичетата да разработят филтър за пречистване на вода, който да е евтин и достъпен за жителите на Хасково.

След няколко срещи с Мария Любенова, ВиК инженер, момичетата вече имат представа как може да конструират система за пречистване на вода. И така започва голямото приключение – създаването на филтър за пречистване на водата от уран и др. замърсители.

По време на научния фестивал в Хасково, отбор „Уран“ се представя със следната презентация:

Translate »
%d bloggers like this: