ЗАСЯВАНЕ НА ТОПКИ СЪС СЕМЕНА

ЗАСЯВАНЕ НА ТОПКИ СЪС СЕМЕНА

Цел: да се направят топки със семена за засаждане.

Какво научаваме: да научим как да засаждаме растения чрез наблюдения как това се случва естествено в природата, местни растения, залесяване, възстановяване на горите, производство на храна с минимални усилия чрез създаване на топки със семена.

Описание: Топка за семена е топка с размер на топче за игра, изработена от глина, почва и семена. Тя се използва за залесяване на райони, където е унищожена естествената флора, засаждане на ядливи растения, засаждане на цветя, опрашвани от пчели в града и др. Това е чудесен начин за повторно засяване на местни видове, като същевременно повишава осведомеността на младежите  младите за значението на местните видове растения и околната среда. Глинените топки предпазват семената от топлината на слънцето. Те са достатъчно тежки, за да не бъдат засегнати от вятър или проливен дъжд, а твърдата глинена черупка също възпира животните и птиците да ядат семената.

Дейности за въвличане в учебния план/ за представяне на урока: School reforestation
https://www.youtube.com/watch?v=BF2ZGpDzmt0 Времетраене 3:09 минути

Умения на учениците (които развиваме чрез урока): умения за отглеждане на растения, самостоятелност, умения за търсене и намиране на решения, отговорност, грижовност, социални умения (работа в екип, саморефлексия).

Въздействие (какво е въздействието за класа, общността): Научаване за природните цикли, повишаване на екологичната осведоменост, предлагане на практическа алтернатива на залесяването, увеличаване на биоразнообразието в града, производство на храна с много малко усилия. 

Възрастова група: 6-19 години

СТЪПКА ПО СТЪПКА:1. Смесете 3 части почва, 5 части глина и 1 част вода. Не трябва да има бучки. Бавно добавете още вода, докато сместа придобие консистенцията на глина, която купувате от магазин за играчки.

2. Добавете разнообразни семена и продължете да месите, докато семената се смесят добре. При необходимост добавете още вода. 3. Вземете малки парченца от глинената смес и ги оформете като топки с диаметър около 2-3 см. Топките не трябва да се разпадат лесно. Ако са ронливи, добавете още вода. 

 
4. Изсушете топките със семена за около 24-48 часа на сенчесто място преди сеитбата или съхраняването им. Най-добре се съхраняват в кашон. Не използвайте найлонови торби.


5. Последната стъпка е засяването. Може внимателно да ги поставите върху почвата или едно по едно да ги подхвърляте, което е много по-забавно. Не ги заравяйте и не ги поливайте.

6. Времето, дъжда и природата ще свършат останалото. Някои семена, за които условията са подходящи ще покълнат и ще станат силни, други няма.

7. Саморефлексия на учениците по отношение на направата на топчета със семена и собствената им работа.   


ПОДОБРЕНИЯ:


10. Масово производство на топчета със семена в бетонобъркачка.


11. Направете различни семенни топки за повторно залесяване на гори, с местни видове тревисти растения, дървета или храсти. Прекрасна идея за училищен проект. 


12. Намeрете топки семена с местни растения, опрашвани от пчели, ароматни растения, декоративни растения и растения, застрашени от изчезване, които да се разпространят из града.
СПИСЪК С МАТЕРИАЛИ:
       

Идея за надграждане и развитие: Започнете социален бизнес. Създайте собствен дизайн чрез използването на различни материали:


Продавайте топките със семена в красиви кутии

Продавайте комплект с материали, от които хората сами да си правят топки със семена


Може да си направите собствен дрон чрез използването на дизайни от безплатни източници. Вижте (1)

Оригинална идея: Masanobu Fukuoka.
https://en.wikipedia.org/wiki/Masanobu_Fukuoka

Препратки:
https://en.wikipedia.org/wiki/Seed_ball
Video: (1) https://www.youtube.com/watch?v=jS0AgG3Nlsk&t=213s  

Translate »
%d bloggers like this: