ИНТЕНЗИВНА ПЛАНТАЦИЯ ЗА ДОМАТИ

ИНТЕНЗИВНА ПЛАНТАЦИЯ ЗА ДОМАТИ

Цел: да се създаде плантация за интензивно отглеждане на домати.

Какво научаваме: как да отгледаме собствени домати в малка пространство, компостиране, рециклиране, за кого работи слънчевия скитник ( who a sun tramp works)  

Описание: интензивна плантация за домати на затворено. Няма нужда да подготвяте земята, може да засадите върху камък, асфалт или бетон. Използването на камъни помага да се събере топлина през деня и да се отдаде през нощта, като удължава времето, в което растенията получават топлина през цялото денонощие. Различните слоеве, които поставяте в плантацията се преработват чрез компостиране, като по този начин осигуряват допълнителна топлина на растенията през нощта. Малко по малко с израстването на растенията, компостът е превръща в богата тор, която създава възможност за интензивно развитие на растенията в плантацията. Засаждате много на гъсто в пространство с размери 2,5 x 2,5 m и можете да достигнете добив от 200 домата в зависимост от климатичните условия.

Дейности за въвеждане в темата/ за представяне на урока:  Майката Земя
https://youtu.be/TZme6GbQF_Q Времетраене: 2:04 минути

Умения на учениците (които развиваме чрез урока): умения за отглеждане на растения, самодостатъчност, способност за създаване и търсене на решения, отговорност, грижа.

Въздействие (какво е въздействието върху класа, общността): Научаване как се отглеждат домати, отпадъците могат да се използват като ресурси, повишаване на екологичната осведоменост, предлагане на спешна/практична алтернатива в случай на недостиг на храна. 

Възрастова група: 15-19 години

СТЪПКА ПО СТЪПКА:
1. Поставете картон, за да попречите на тревата на навлезе в плантацията. Вижте по-долу “Предложения за засаждане”.2. Наредете камъни в формата на U (2,5 x 2,5 m), с отвор гледащ на юг в северното полукълбо (на север в южното полукълбо). (1)3. Започнете с полагането на слоеве с дебелина 1-2 cm от органични отпадъци, животинска тор, обогатена почва, трева, листа и 1 cm слой слама.


 
4. Напръскайте много добре с вода, за да подпомогнете компостирането, което ще създаде допълнителна топлина в плантацията. 5. Направете нов слой, като в стъпка 3. И напръскайте с вода отново. Добавяйте слоеве до достигане на височина около 35 cm. След това добавете слой с дебелина най-малко 10 cm обогатена почва.6. Сложете мулч (слама, или хартия, както на снимката). Поставете лента около външната и вътрешната страна на U, покривайки картона.


7. Направете дупки и започнете да засаждате доматите


8. Засаждайте по корен домат на всеки 40 см. Вижте по-долу “Предложения за засаждане”.


9. не забравяйте тайната съставка: дъга


10. Засадете малко ягоди, за да възнаградите доброволците, които наглеждат плантацията.


11. Сега вашата работа е само да поливате плантацията и накрая ще имате доматена джунгла.


12. Доматите в центъра на U ще узреят първи. Тези встрани ще узреят след това.
ПОДОБРЕНИЯ:
10. Добавете компост в средата на U, както е показано на фигурата. Така ще добавите още хранителни вещества за растенията от плантацията.

11. Засадете устойчиви на вятър растения от външната страна на U за повече естетика, разнообразие или за да отгледате и други полезни храни. Това може да са слънчогледи, земна ябълка (гулия),  бакла или царевица.

СПИСЪК С МАТЕРИАЛИ:

КаквоКолкоУточнения
Обогатена почва0,50 m3 Компост, обогатена жива почва от ферма, или почва за засаждане
Животинска тор2 чувалаТор от птици, коне и/или крави
Трева2 чувалаЗелена трева
Листа2 чуваласухи дървета, листа от храсти
Органичен отпадък2 чувала
Бали слама2
Кора0,4 m3Може да се нарязват и клонки
Картон25 m2Намерете в супермаркета. Може да ползвате и вестници
Камъни40С диаметър около 30 cm
Корени домати 26Около 20 cm високи  (2)

Идея за надграждане и развитие: Започнете собствен социален бизнес като измислите собствен дизайн чрез използването на различни материали:Предложение за засаждане:

Оригинална идея: Permaculture: A Designers’ Manual, (автор Bill Mollison)

Препратки:
https://insteading.com/blog/keyhole-garden/

Забележки:
(1) Формата U ветроустойчивите растения правят слънчев капан който позволява създаването на микроклимат с по-високи температури във вътрешната част на U.

(2) Други растения и/или семена: Всичко, което имате налично и е подходящо за климатичните условия и за съответната част на годината. Вижте по-долу “Предложения за засаждане”.Translate »
%d bloggers like this: