КОЛЕЛО ЗА ПРАВЕНЕ НА ПЛОДОВИ СОКОВЕ

КОЛЕЛО ЗА ПРАВЕНЕ НА ПЛОДОВИ СОКОВЕ

Цел: да направим плодов сок с помощта на колело. 

Какво научаваме: Как да приготвяме плодови сокове, как да използваме човешката сила, как да се храним здравословно, екологично съобразен начин да правим сокове.

Описание: Колелото – пасатор представлява пасатор, свързан към колело, който работи чрез въртенето на педалите. Колелото- блендер е прекрасен начин за свързване на хората  и позволява да се популяризират колоезденето, устойчивостта, здравето и забавленията сред учениците. Можете да събирате пари за благотворителност, да организирате велосипедно парти, да приготвяте фрешове на състезание и да научите децата на здравословно хранене и упражнения по начин, който винаги ще помнят. Можете да закупите велосипеда в различни модели и цени (вижте „Вземете свой собствен велосипед – пасатор“ по -долу). Можете също така да го направите сами (вижте „Направете свой собствен велосипед – пасатор“ по -долу), или можете да помолите местен сервиз за велосипеди да ви направи, като следва инструкциите в „Направете свой собствен велосипед – пасатор“.

Дейности за въвличане в учебния план/ за представяне на урока: Making Smoothie https://youtu.be/ZmFe3u1A10o Времетраене 00:39 минути

Умения на учениците (какво развиваме чрез урока): двигателни умения, Motor skills, самостоятелност, умения за търсене и намиране на решения, социални умения, самооценка.

Въздействие (какво е въздействието върху класа, общността): Насърчаване на здравословния начин на нивот, повишаване на екологичната осведоменост, обучение, забавление, здравословна храна, насърчаване на физическите дейности.

Възрастова група: 4-99 години

СТЪПКА ПО СТЪПКА:

Вземете свой собствен велосипед  –
блендер:Прекрасен за възраст 4+. Вижте (1)


Вижте (2)

 
Ако имате велосипед и стойка, можете да си вземете останалите устройства чрез (3)
  1. https://www.urbansmoothiebikes.co.uk/buy-a-bike.html Цени от 850 pound + ДДС
  2. http://www.alternativebikes.com/bikes_shakesta.html Стойка 399 pound  Алтернативна приставка и стойка за блендер Shakesta.
  3. https://rockthebike.com/shop/bike-blenders/fender-blender-universale/fender-blender-universale/
Други модели:  Направени в Китай. Вижте (4)
2. Още едеин вариант на колело.

Направете собствено колело-пастор като създаденото от коренното население на маите в Гватемала.

(4)https://www.alibaba.com/product-detail/EXI-hot-sales-Indoor-Cycling-Bike_1600233084704.html?spm=a2700.wholesale.0.0.250f15791BMynd  470 USD

Направете собствено колело – пасатор:

Вижте видеото (1)


  
Вижте PDF (2)Вижте уеб страницата (3)

(1) Как да направим колело за смутита: https://www.youtube.com/watch?v=vnPekU-Tdro
(2) Колело-пасатор, FoodShare: https://foodshare.net/custom/uploads/2018/11/Bike_Blender_BuildingGuide_HIGH_Updated.pdf
(3) Как да направите уред за смутита, задвижван от колело за по – малко от $25: https://www.instructables.com/How-to-create-a-human-powered-bike-blender-for-les/

Рецепта:1 круша, обелена и нарязана на парчета1 много зрял банан1 чаша вода1 чаша накъсани листа спанак или друг листни зеленчуци1 или 2 фурми без костилки (по избор)1 чаша натрошен лед (по избор) Плодови торбички.
 

Вашите дейности: самооценка на учениците за изработването на колело-блендер и собствената им работа.   

ПОДОБРЕНИЯ:
1. Направете свои собствени рецепти за плодов сок/смути с местни/български съставки на плодове, зеленчуци, зърнени храни, семена, ядки. Направете смути със съставки от всеки сезон на годината: лято, есен, пролет и зима. Те ще бъдат с ниско съдържание на CO2, тъй като продуктите са изминали кратки разстояния и не са били в хладилник дълго време, тъй като са сезонни.

2. Пригответе кафе напитки, коктейли, сосове, майонеза.

СПИСЪК С МАТЕРИАЛИ:
Велосипед – пасаторПродукти за сок/ смутиВелосипедист – доброволец Чаши

Идеи за развитие и надграждане: Започнете социален бизнес. Направете свой собствен дизайн и използвайте различни материали, например:


Продавайте смутита на улицата, като дадете възможност на клиентите сами да ги приготвят докато въртят педалите
Предлагайте велосипеди – блендери за частни партитаПредлагайте велосипеди – блендери на компании  частни партита като развлекателна дейност

Предлагайте велосипеди – блендери на училища

Предлагайте велосипеди – блендери на щандове


 Отдавайте под наем вашият велосипед – блендер
Други места, на които да предлагате велосипеди – блендери: общностни събития, фестивали на открито, библиотеки, събития в университетски кампус, събиране на средства, събиране на семейства и приятели, „дни на уелнес“ на работното място, събития за представяне на продукти и услуги, кампании за проучване на пазара, пътуващи театри, изложби и др., панаири, фестивали и всякакви празници: сватби, рождени дни и гала вечери.

Оригинална идея: #Juiceride in Portugal where I saw it for the first time.

Препратки: http://www.mayapedal.org/Blender.pdf

Translate »
%d bloggers like this: