ЗАСАЖДАНЕ НА ОВОШКИ И МЕСТНИ ДЪРВЕСНИ ВИДОВЕ В ПАМЕТ НА ПОЧИНАЛИ

ЗАСАЖДАНЕ НА ОВОШКИ И МЕСТНИ ДЪРВЕСНИ ВИДОВЕ В ПАМЕТ НА ПОЧИНАЛИ

Цел: да се засадят овошки и местни дървесни видове в памет на починали хора от общността.

Какво научаваме: Как да отглеждаме собствена храна в малко пространство, как се засаждат дървета, опознаване на местни растителни видове, облагородяване на обществени пространства, значимостта на засаждането и отглеждането на местни видове.

Описание: Тази дейност в лесна за изпълнение и заредена с емоции. Идеята се за тази дейност се заражда в първата еко област в Чили, “Villa 4 Alamos” на Майпу. Съседите изпълняват проект за засаждане на овошки и местни видове дървета на обществени пространства в чест на починали хора от квартала и други части на града. Поставянето на венци на починалите е традиция в Чили, а този проект предлага на приятелите на опечалените вместо да носят венци, да подарят живо дърво, което да бъде засадено в квартала. Първите засадени дръвчета вече раждат плодове за радост на местните жители и посетителите на еко областта. В допълнение, местните видове дървета се адаптират по-добре към климата, не изискват толкова много грижи и привличат местна родна фауна. Церемонията по засаждането може да се провежда на всеки 2-3 месеца чрез поканването на  семейства и училища да участват  в  засаждането. Този проект включва екологичния и духовния аспект, а също така и допринася за облагородяването на обществените пространства. Дърветат се обгрижват от семействата  и създават много специално обществено място за местната общност. 

Дейности за представяне на урока и въвличане в темата: Човекът, който засаждаше дървета: https://www.youtube.com/watch?v=ybeK8mTlOTk  Времетраене: 30:01 минути

Умения на учениците (какво развиваме чрез урока): умения за отглеждане на растения, свързване с предците ни, умения за създаване н общности, отговорност, грижовност.

Въздействие (какво е въздействието върху класа, общността): Научаване как се произвеждат плодовете, почитане на  хора, които ги няма, облагородяване на обществени места, укрепване на членството в общността, безопасност на храните, предлагане на  спешна/практична алтернатива в случай на недостиг на храна. 

Възрастова група: 6-19 години

СТЪПКА ПО СТЪПКА:


1. Поканете вашата общност/ училище на церемонията по засаждане на дървета.

2. Намерете място за засаждане.


3. Направете дупка с размерите на корените на дървото
4.Освободете корените, за да могат да растат в различни посоки. 5. Запълнете дупката с подхранена почва.
6.Покрийте с мулч (например слама, листа, трева, стърготини) за да предпазите почвата и да я поддържате влажна.
7. Полейте новото дърво с голямо количество вода. 
8. След няколко години ще има мемориален парк, който утешава душата на роднините и носи сянка, красота и вкусни плодове на общността.   

9. Чуждестранни посетители от Норвегия посещават мемориалния парк в еко областта “4 Alamos” в Майпу, Чили.

10. Самооценка на учениците по отношение на засаждането на дърво и собствената им работа.   


ПОДОБРЕНИЯ:

11. Поставете табела с информация за почитания човек. 12. Ако има силни ветрове, поставете подпори.
13. Направете дупка с размер 1x1x1m, насипете тънки слоеве с различни органични материали (1), на д тях насипете 15 cm обогатена почва и след това засадете дървото.   (2)

(1) Органичен отпадък, тор от домашни любимци, обогатена почва, трева, листа

(2) Този метод е като спестовна сметка за бъдещето на дървото. Органичните слоеве се компостират с течение на времето и създават почва с много хранителни вещества. Докато дървото расте, корените му достигат до съкровище, което ще ги направи много силни и много продуктивни.

СПИСЪК С МАТЕРИАЛИ:
– Чук
– Кирка
– Нож
– Лопата
– 2 дървени пръчки
– Вътрешна гума или кърпа
– Стоманен прът
       

Предложения за надграждане: Станете социален предприемач. Направете собствен дизайн чрез използването на различни материали като:Може да основете екологично гробище като „El Bosque Vida“ в Ел Вале, Кали, Колумбия 


Създайте гора като засадите дърво за всеки загинал от covid-19, Богота, Колумбия


В “гора на живота” в Квебек, Канада, можете да засадите биоразградима урна, която да даде живот на дърво

Оригинална идея: Villa 4 Alamos, Ecobarios

WEB: https://www.facebook.com/ecobarrios.maipu?fref=ts

Email:  jvcuatroalamos@gmail.com,   ecobarrios@yahoo.cl

Contact person: Ricardo Acuña and Luis Marquez 

Препратки: Change the World:
https://world-changers.org/index.php?option=com_content&task=view&id=92s&Itemid=91
https://www.growingagreenerworld.com/how-to-plant-a-tree/

Translate »
%d bloggers like this: