КОЛЕЛО ЗА ЗАРЕЖДАНЕ НА МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ

КОЛЕЛО ЗА ЗАРЕЖДАНЕ НА МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ

Цел: Да зареждаме мобилни телефони с колело. 

Какво научаваме: Как да зареждаме мобилен телефон чрез каране на колело, как да използваме човешката сила, как да произвеждаме електричество, какво е динамо, екологично чист начин за производство на енергия.

Описание: Колелото произвежда електричество с помощта на динамо генератор, който преобразува механичното движение на въртящо се колело в електричество с помощта на магнит. Динамото съдържа магнит, навит с намотки от изолиран проводник. Когато магнитът се върти, той създава променливо магнитно поле, което генерира електричество в проводника. Можете да закупите велосипеда в различни модели и на различни цени (вижте „Вземете свой собствен велосипед за зареждане“ по -долу). Можете също да го направите сами (вижте „Направете свой собствен велосипед за зареждане“ по -долу) или можете да поискате от сервиз за ремонт на велосипеди да ви направят такова колело, като следват инструкциите в „Направете свой собствен велосипед за зареждане“.

Дейности за ангажиране с учебния план/ за представяне на урока: Maya Pedal- Bike Machine Center – Guatemala: https://www.youtube.com/watch?v=o1-vE-W4r5Y Продължителност: 09:47 минути

Умения на учениците (какво развиваме чрез урока): Двигателни умения, самостоятелност, способност за създаване и търсене на решения, социални умения, самооценка.

Въздействие (Какво е въздействието върху класа, общността): Повишаване на ангажираността и насърчаване на грижите за здравето и благосъстоянието, повишаване на екологичната осведоменост, обучение, забавление, насърчаване на физическите дейности. 

Възрастова група: 4-99 години

СТЪПКА ПО СТЪПКА:

Направете си свое колело за зареждане:
Това динамо е единственото нещо, от което се нуждаете, тъй като включва USB изход и го инсталирате сами. Вижте (1)Друг вариант е да вземете готова станция за зареждане. Вижте (2)

Ако имате неподвижен велосипед, можете да си купите станция за зареждане на бюро (3) и колело – генератор  (4)
  1. Само динамо: https://www.amazon.com/Baosity-Bicycle-Generator-Dynamo-Charger/dp/B07HBDB72S/ref=cm_cr_arp_d_bdcrb_top?ie=UTF8
  2. Цялостна зарядна станция: https://rockthebike.com/shop/pedal-powered-activities/recharge-station/recharge-station/  3.030 USD
  3. Зарядна станция (desk only): https://rockthebike.com/shop/pedal-powered-activities/recharge-station/recharge-station-desk/  1300 USD
  4. Колело – генератор: https://rockthebike.com/shop/parts-accessories/for-fbpro/generator-wheel/  495 USD
Направете си собствено колело за зареждане:
Имате нужда само от колело с динамо и няколко електронни части. Вижте (1)
How to Build a Bicycle Generator
Използвайки няколко лесно достъпни части, можете да направите велосипеден генератор, който може да захранва различни електронни уреди, като например лаптопи и батерии. Вижте(2)

Направете зарядна станция с алтернатор на кола. Вижте видеото (3)

(1) Зарядно устройство за телефон с педал: https://makezine.com/2009/06/07/how-to-pedal-powered-phone-charger/
(2) Как да изградим велосипеден генератор: https://www.instructables.com/How-to-Build-a-Bicycle-Generator-1/

(3) Велосипеден генератор с алтернатор на автомобил: https://www.youtube.com/watch?v=cn_Pi2GpBMs

Вашите дейности: Самооценка на учениците за: Зареждане на мобилен телефон чрез каране на велосипед и собствената им работа.   

ПОДОБРЕНИЯ:
1. Направете своя собствена зарядна станция с местна/българска работилница. 

СПИСЪК С МАТЕРИАЛИ:
Динамо с USB Или вземете пълната станция за презареждане чрез велосипед Или си направете собствена станция за презареждане чрез велосипед И намерете доброволец – колоездачИдеи за надграждане и развитие: Започнете социален бизнес. Направете свой собствен дизайн и използвайте различни материали като например:

Други варианти за употреба на колело:Колело, което генерира електричество.

Колело, което задвижва машина за ронене на царевица


Създайте собствена енергия, за да гледате любимите си програми.


Карайте колело, за да изперете дрехите си с по-малко вода и без да произвеждате CO2.

Велосипед за пране на дрехи с рециклирана пералня.

Велосипед за изпомпване на вода от кладенец
Създайте компания, която отдава под наем колела – зарядни станции: за конгреси, срещи, музикални фестивали и целодневни събития, където хората се нуждаят от енергия за мобилни устройства. Създайте пространство за събиране, релакс, каране на колело, кардио тренировка и общуване.

Оригинална идея: http://www.mayapedal.org/index.en 

Препратки: Charge Your Phone With Pedal Power: https://www.instructables.com/Charge-Your-Phone-With-Pedal-Power/

Translate »
%d bloggers like this: