СЪЗДАВАНЕ НА ВЕРМИКУЛТУРНО СЪОРЪЖЕНИЕ

СЪЗДАВАНЕ НА ВЕРМИКУЛТУРНО СЪОРЪЖЕНИЕ

Вермикултурата представлява изкуствено отглеждане или култивиране на червеи (земни червеи), а технологията е научният процес на използването им за подобряване на човешкия живот.

Цел: Създаване на вермикултурно съоръжение: Рециркулация на органичен отпадък с червеи.

Какво научаваме: как да рециклираме органични отпадъци с помощта на червеи, с какво се хранят червеите, ролята на червеите в природата, как да създадем естествена тор.

Описание: Създаване на компостер с червеи и научаване как да го ползваме у дома, в офиса, в училище и др. С помощта на земните червеи, хранителните отпадъци и други органични материали (утайка и зърна от кафе, пликчета чай) могат да бъдат компостирани у дома в кухнята с вермикултурно съоръжение. Просто и без никакви миризми. Изумителните земни червеи се хранят с отпадъци и създават висококачествена почва, както и концентрирана течност, която е много добра тор за растенията. 

Дейности за представяне на урока и въвличане в темата: Защо земните червеи са важни? Why are earthworms important? https://www.youtube.com/watch?v=uFKaD6NFjDQ Времетраене: 4:21 минути
Червеите на работа – 20 дни вермикултура на забързан кадър: https://www.youtube.com/watch?v=n9Mnf9ysNSs Времетраене: 2:19 минути

Умения на учениците (какво развиваме чрез урока): сръчност, свързване с останалите живи същества, самостоятелност, отговорност, грижовност.

Въздействие (какво е въздействието върху класа и общността): Разбиране на природните цикли, отпадъците могат да се използват като ресурси, създаване на най-добрия естествен компост, повишаване на осведомеността по екологични теми, представяне на възможност за алтернативна естествена тор за земеделието. 

Възрастова група: 6-19 години

СТЪПКА ПО СТЪПКА:

 
1. Направете с бормашина дупка в съда на достатъчно разстояние, така че канелката/ кранчето да не достига земята. Използвайте  раш пила, за да уголемите и оформите дупката.


2. Поставете канелка/ кранче в дупката.

3. Кранчето не трябва да опира в земята.

4. Направете дупки на капака, така че въздухът да може да циркулира. 
5.Поставете стойка на дъното на съда.
6. Поставете цедка на стойката в дъното на съда.
  1. Направете с бормашина дупка в съда на достатъчно разстояние, така че канелката/ кранчето да не достига земята. Използвайте  раш пила, за да уголемите и оформите дупката.
2. Поставете канелка/ кранче в дупката.

3. Кранчето не трябва да опира в земята.
4. Направете дупки на капака, така че въздухът да може да циркулира. 5.Поставете стойка на дъното на съда. 6. Поставете цедка на стойката в дъното на съда.

7. Поставете червеите. Може да ползвате местни червеи, калифорнийският земен червей е много лаком и подходящ за отглеждане в домашни условия. (1)
8. Добавете органични отпадъци от дома или училище.P:\paso\_DmailerData\MyProfile Windows Mail\Temp\SB\Temporary Internet Files\Content.Word\Lombricultor.jpg9.Покрийте съда с капака и оставете червеите да свършат останалото. (2) (3) (4) 
  1. При идеални условия калифорнийският червей изяжда толкова, колкото тежи. 1 кг червеи могат да обработят 1 кг отпадъци.
  2. Започнете с малко органични отпадъци и ги увеличавайте постепенно с увеличаването на количеството червеи.
  3. Важно е да следите за влажността на вермикултурата. Ако е прекалено влажна – добавете сухи материали ( картон, хартия суха трева). Ако е прекалено суха – добавете влажни материали или просто полейте с вода.
  4. От време на време може да източвате от филтрираната течност. Тя представлява много концентрирана тор и трябва да се разрежда в пропорция 1 към 10 части вода.


10. Самооценка на учениците: създаване на компостер и тяхната работа

СПИСЪК С МАТЕРИАЛИ:Чешмяна вода
Пластмасов съд с обем около 70 л
Бормашина
Бургия 3.5 mm
Раш пила
Мрежа/ цедка с размера на съда
Червеи
            

ПОДОБРЕНИЯ:   

11. Ако имате твърде много органични отпадъци (например в училище) можете да направите няколко компостера.12. Ако разполагате с пространство, може да увеличите мащаба на компостера.

Идеи за надграждане и развитие: Станете социален предприемач. Създайте собствен дизайн чрез използването на различни материали като например:


Практичен и естетичен дизайн за продажба


Друг модел от други материали.

Създайте собствена тор, бутилирайте я и я продавайте в общността

Оригинална идея: Еко селище Nashira в Колумбия  – пример за овластяване на жени
https://world-changers.org/index.php?option=com_content&task=view&id=77&Itemid=90


Препратки: Change the World: https://www.youtube.com/watch?v=e3NPnAZPsjA

http://www.homecompostingmadeeasy.com/wormcomposting.html http://www.ecolife.com/garden/composting/worm-composting-how-to-guide.html 
http://www.cityfarmer.org/wormcomp61.html

Translate »
%d bloggers like this: